Halve eeuw kustontwikkeling in beeld

Ronald E. Waterman heeft onder de titel 'Bouwen met de Natuur' een documentaire uitgebracht, waarin een halve eeuw ontwikkeling van de Hollandse kust in beeld wordt gebracht. In een kwartier wordt een helder beeld geschetst over kustontwikkeling en de daaraan ten grondslag liggende principes als nieuwste fase in de Nederlandse waterbouwkunde.

Beginnend in de zeventiger jaren komen kustversterkings- en uitbreidingsprojecten van Rotterdam tot Den Helder aan bod. Schoolvoorbeelden van integrale, multifunctionele duurzame ontwikkeling van de kust van Zuid-Holland en Noord-Holland, waaraan Waterman in belangrijke mate heeft bijgedragen. De film laat ook enkele mogelijke toekomstige ontwikkelingen op diverse plaatsen langs de kust zien. Dit vanuit de gedachte dat goede plannen hun wortels in het verleden hebben en anticiperen op de toekomst.Het principe 'Bouwen met de Natuur' streeft naar een dynamisch evenwicht van de kustlijn door integratie van land in water en water in land met behulp van materialen, krachten en interacties aanwezig in de natuur. Vanuit het principe 'Bouwen met de Natuur' zijn duizenden hectares aangelegd langs de Hollandse kust. In de documentaire komen tal van in het oog springende voorbeelden langs, zoals de Slufterdam, Maasvlakte 2 met haven/industriegebied en nieuwe stranden en natuur, Katwijk met parkeergarage onder nieuwe duinen en IJmuiden met kustversterking inclusief binnenmeer, jachthaven en natuurgebied.

Aan de documentaire hebben meegewerkt Stichting Nieuw Holland, Ecoshape, Port Authority Rotterdam, Royal Boskalis Westminster, Van Oord Marine Ingenuity, Svasek Hydraulics, Luc Staehle, Netherlands Water Partnership, Deltares, Ministerie van Infrastructuure & Milieu, Prof. Dr. Ir. Marcel Stive, Caroline Dijk-Paul Hosek, DPI Animation House and Paul Liesting Cartography.

De documentaire is
hier te bekijken.Ronald Waterman: een leven lang Bouwen met de Natuur


Het Nationaal Deltaprogramma heeft een uitgebreid artikel gepubliceerd waarin de carrière van Dr. Ir. Ronald E. Waterman in het kort wordt beschreven. Met dit artikel spreekt de deltacommissaris zijn waardering uit voor de grote bijdrage van Waterman aan de integrale ontwikkeling van delta’s en kusten in Nederland en in tientallen andere landen. Het interview is opgetekend door Wilfried ten Brinke en hier te lezen (rubriek Nieuws en media van het Nationaal Deltaprogramma).

DeltaprogrammaGoede plannen kijken naar de toekomst, maar zijn geworteld in het verleden

Unieke creaties langs onze kust verdienen het om op voort te borduren. De gouden rand van duinen en Noordzeestrand vormt de basis voor verdere ontwikkeling van de Hollandse Deltastad.
Deze
synthese geeft een ‘vergezicht’.